Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

Energielabel C voor kantoren groter dan 100m2 is verplicht vanaf 2023. Wat is dit en wat kan je als bedrijf doen om ervoor te zorgen dat je je kantoor niet hoeft te sluiten? Misschien staat het verduurzamen van je pand niet bovenaan je to-do-lijst, maar wist je dat het voor jou als ondernemer veel voordelen oplevert?

Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet in 2030 de CO2-uitstoot met 49% verlaagd zijn ten opzichte van 1990. Om dit te realiseren, zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen. De overheid, consumenten en bedrijven zullen allemaal moeten kijken naar maatregelen die energiezuinig leven en wonen mogelijk maken. Eén van de manieren om bedrijven mee te laten helpen aan deze energiebesparing,- is dat alle kantoorpanden groter dan 100 m2 vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Vanaf 2030 is dat zelfs minimaal energielabel A. Nieuwe kantoorpanden worden tegenwoordig al zo gebouwd dat ze hier aan voldoen, daarom zijn deze regels vooral voor bestaande kantoorpanden van belang.

Energielabel C kantoren – wat kan ik doen?

De eisen zijn zoals gezegd streng. Als je kantoorpand in 2023 niet minimaal energielabel C heeft, mag het niet meer gebruikt worden. De vraag is dus niet óf je iets moet doen, maar wát je kunt doen. Om te beginnen is het belangrijk inzicht te krijgen in je huidige energieverbruik. Er zijn veel verschillende manieren om het energielabel van je pand te verhogen naar minimaal C. De snelste en meest energiebesparende manier is het gebruik van raamfolie. Het grootste voordeel van raamfolie is dat deze 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar werkt.

Raamfolie als energiezuinige oplossing

De folie zorgt voor een koeler werkklimaat in de zomerperiode waardoor bespaard wordt op kosten van koelsystemen. In koudere maanden wordt de warmte juist behouden, wat resulteert in minder stookkosten. Hierdoor is raamfolie niet alleen goed voor de portemonnee maar zorgen we samen voor een groenere wereld. Met raamfolie krijg je dus de controle over binnentemperatuur terug. Daarnaast is raamfolie geen ingrijpende verbouwing, zijn er verschillende subsidies verkrijgbaar en is de terugverdientijd slechts 3 tot 5 jaar.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om een energiezuiniger kantoorpand te creëren. Zo kan er zelf energie opgewekt worden door middel van zonnepanelen of kun je kijken naar de mogelijkheden om je pand te verwarmen door middel van aardwarmte. Deze manieren zijn echter een stuk ingrijpender dan raamfolie.

Uw kantoor naar een hoger energielabel brengen.

Met een geldig energielabel A, B of C voldoet uw kantoor aan de norm voor 2023. Voor 2050 streeft de rijksoverheid naar een CO2-arme gebouwde omgeving voor bestaande bouw. Momenteel bestaan er verschillende financiële regelingen die daarbij ondersteunen. Met het oog op de toekomst is het verstandig om alvast energiebesparende maatregelen te gaan onderzoeken en gebruik te maken van de natuurlijke momenten. Let bij een contract op de geldigheidsduur van 10 jaar.

Kantoren met een geldig label D t/m G kunnen soms zonder al te veel bouwkundige ingrepen energielabel C halen. Kies een natuurlijk moment om de energiebesparende maatregelen door te voeren, maar houd daarbij rekening met het feit dat uw kantoor op 1 januari 2023 een geldig label C moet hebben. Met weinig ingrepen aan het gebouw waaronder het toepassen van raamfolie kunt u al een hoger energielabel behalen